Solar Terapung

Solar Terapung

Solar Photovoltaic atau umumnya dikenali sebagai Tenaga Suria (Solar Power), adalah teknologi hijau yang membolehkan penuaian cahaya matahari menjadi kuasa Elektrik. Ia adalah teras Gerakan Tenaga Boleh Diperbaharui di seluruh dunia. Banyak pemasangan stesen janakuasa Solar PV yang berjaya di seluruh dunia menandakan kejayaannya sebagai contoh Solar Terapung.

Teknologi tenaga solar yang tidak rumit telah memudahkan pelaksanaannya dalam projek penjanaan kuasa kecil dan besar. Further, Prasyarat untuk mempunyai sebuah ladang solar PV adalah untuk mempunyai ruang yang mendapat cahaya matahari dengan mudah. Ia termasuk mana-mana ruang terbuka seperti padang pasir terbuka, padang terbuka, di atas bangunan dan kenderaan, dengan masa kini termasuk badan air terbuka air (sungai dan laut).

Elektrik adalah teknologi dan sektor yang terlalu besar untuk gagal dalam dunia moden ini kerana kami bergantung kepada tenaga elektrik untuk menjalankan sebahagian besar utiliti, pengangkutan, rutin harian dan alat peribadi kami. So, mari mengetahui bagaimana ladang solar terapung boleh menjadi alternatif seterusnya dalam usaha kami untuk penjanaan tenaga yang boleh diperbaruhi.

PERGERAKAN GLOBAL LADANG SOLAR TERAPUNG

Ladang Solar terapung juga dikenali sebagai Floatovoltaics.

Ladang jenis ini bukanlah idea baru. Bagaimanapun, disebabkan oleh manfaatnya PV Solar Terapung berbanding dengan penempatan PV Solar yang lain (yang akan dibincangkan di bawah). Ianya mendapat populariti di China, India, United Kingdom, dan Jepun, di mana terdapat bumbung yang terhad dan / atau ruang tanah yang terhad untuk pemasangan.

Sebelum 2014, hanya terdapat tiga ladang suria yang terapung yang telah disambung secara dalam talian. However, dalam tempoh tiga tahun, bilangan pemasangan dan kapasiti yang berjaya meningkat di seluruh dunia dengan lebih daripada 100 Ladang seperti ini yang beroperasi . Kira-kira 80% daripada 70 ladang solar terapung terletak di Jepun.

China secara aktif terlibat dalam pemasangan ladang suria yang terapung. Ketiga-tiga ladang terbesar di dunia adalah milik China (pada awal tahun 2018). Pada masa ini ladang solar Terapung Terbesar adalah ladang suria 40 MW yang besar. Ia terletak di atas lombong arang batu terbiar di China (wilayah Anhui berhampiran bandar Huainan).

Ladang suria yang terapung kini masih kecil dibanding dengan ladang solar yang atas tanah yang lebih besar. Ladang suria atas tanah terbesar di dunia adalah Tengger Desert Solar Park di China dengan kapasiti dipasang 1,547 MW.

Untuk dapatkan beberapa tawaran dari kami di Solarmuda, sila klik sini .

Sila juga like page kami di facebook: klik sini .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!